kaartje


Op 1 januari 2020 ben ik met mijn bedrijf: "MEER DAN WOORDEN . . . " gestart. De naam van mijn bedrijf illustreert dat een herdenkingsdienst meer omvat dan alleen maar woorden. Uitgangspunt is om een unieke dienst samen te stellen waarin de overledene volledig tot zijn recht komt. Ik neem de tijd om in overleg met de betrokkenen te zoeken naar woorden, muziek, foto's en rituelen die passend zijn.

Door een zorgvuldige voorbereiding, afgestemd op telkens een uniek mens zijn afscheidsdiensten zeer verschillend. Soms zijn er veel sprekers en heb ikzelf weinig tekst, in een andere situatie wordt bijna alles door mij geschreven en voorgedragen. Een dienst kan in dialect uitgevoerd worden, maar is vaak ook in het Nederlands. Er zijn diensten heel intiem met enkel naasten, maar er zijn ook diensten met een volle zaal of kerk. Meestal wordt de muziek digitaal verzorgd, maar live muziek en live zang is natuurlijk ook mogelijk. Afscheid nemen gebeurt vaak in een crematorium, in een rouwcentrum of kerk, maar in een tuin of elders op een zelfgekozen plaats kan natuurlijk ook.

Kortom: als we nadenken en overleggen over een dienst moet er een plechtigheid komen die warm en liefdevol is en die recht doet en respectvol is voor de overledene.

Ik zoek bewust naar ruimte om diverse facetten uit iemands leven in het juiste licht te zetten. In de voorbereidingen zal ik daarom praten over verdriet en geluk, over passies en teleurstellingen. Herinneringen aan grappige anekdotes mogen een lach op ons gezicht toveren, terwijl de tranen van het gemis en verdriet niet uit het oog verloren worden.

Kortom: als ik mee mag helpen bij het vormgeven en uitdragen van de afscheidsdienst, dan stappen we samen in een intensief proces. Een proces dat ons leidt naar een herdenkingsdienst die zorgt voor waardevolle herinneringen aan een persoon die voor eeuwig verder leeft in ons hart.

Voor mij persoonlijk is een citaat van Kahlil Gibran mijn leidraad:

Als je verdrietig bent, kijk dan nog eens in je hart en zie dat je verdriet hebt om alles wat je ooit gelukkig maakte.
App mij uw vraag of reageer via contact